Metoda tradițională de stoarcere a uleiului vegetal a fost întotdeauna prin presare manuală la rece. În așa fel, oamenii s-au învățat să obțină un aliment foarte bogat în vitamine, microelemente și lipide – un adevărat tezaur al sănătății! Un așa ulei se numește – ulei presat la rece.
Însă în folosirea uleiurilor vegetale există o problemă – majoritatea din ele se râncezesc repede (devenind amare), și din surse de vitamine devin surse de cancerigeni!
Spre exemplu uleiul de in se recomandă de consumat în aproximativ 2 săptămâni din momentul stoarcerii. Altele au termen ceva mai mult. Oricum, mult depinde de materia prima, de condițiile de stoarcere și modul de păstrare (lipsa unui contact cu lumina, căldura, oxigen, metale).
Pentru a înțelege de ce merită să depui eforturi în a obține uleiul viu , să vedem mai întâi evoluția metodei de dobândire a uleiurilor în industria alimentară (ceea ce noi consumăm de obicei)
Cum uleiul presat la rece devine neviu
Prima problemă este că, prin presarea manuală la rece, în semințe mai rămâne o cantitate bună de ulei, ceea ce nu e prea avantajos pentru producători.
Se căutau diferite metode de stoarcere a cât mai mult ulei din semințe, și s-a observat că încălzirea dă un efect mai rentabil (asta duce la scăderea elementelor nutritive). Se căutau de asemenea metode mai rapide, cu un consum mai mic de energie, și mai automatizate. S-a ajuns până la aceea, că uleiul (rafinat de floarea soarelui) se obține prin extracția cu ajutorul anumitor benzine, baze, sulfați. (vezi Producerea industrială de floarea soarelui)
Însă în urma unui astfel de tratament, distrugem vitaminele și microelementele vitale, pierzând proprietățile cele mai valoroase ale uleiurilor.
Râncezirea uleiului
Cum s-a menționat mai sus, uleiul din momentul stoarcerii tinde să râncezească (devine amar). Această afirmație este confirmată de Susan Richardson, profesor de chimie la Universitatea din Carolina de Sud (sursa afirmației) Știm deja că termenul de viață a unui ulei depinde de structura lui chimică. Mai precis de concentrația de acizii grași polinesăturați Omega 3 și 6. Cum a declarat John Malin, un profesor de chimie, de la Universitatea din Missouri, acești acizi grași, sub influiența luminii, sau și a căldurii în structura dublei legături carbon-carbon, în contact cu aerul (mai precis a oxigenului) suferă o transformare în carbon-oxigen, dând naștere la așa compuși ca aldehidă, cetonă sau acid carboxilic.
Cum să obții un ulei presat la rece viu
Oamenii devin tot mai interesați de un mod sănătos de viață. Asta presupune și o alimentație sănătoasă. Mulți entuziaști au inventat diferite mori de ulei în miniatură, care să le permită să obțină ulei presat la rece viu, cu toate proprietățile specifice păstrate.
Foarte populare au devenit presele hidraulice, care ocupă relativ puțin loc, permit stoarcerea în cantități minime, nu necesită instruire deosebită pentru procesul de stoarcere. Unicul neajuns – trebuie să ai putere fizică, adică să fii bărbat (cu toate că poți întâlni cazuri, când femeile sunt mai voinice ca bărbații 🙂 )
Aceste prese sunt formate dintr-un cadru dur metalic, o cameră de presare, și un cric. Cel mai complicat e să faci rost de camera de presare, care trebuie să fie și rezistentă, și nu prea grea, și cel mai important să nu intre în reacție cu uleiul.
Din variantele cunoscute mie, acest material poate fi caprolonul – o masă plastică din care se face capronul.
Alții mai fac și din lemn. Este frumos și tradițional. Dar mi se pare că sub presiune, uleiul pătrunde în structura lemnoasă și oxidându-se, devine mai târziu un catalizator al râncezirii uleiurilor.
Aceste momente cam complică toată istoria asta, și te poți
Cel mai ușor e să procuri un storcător de ulei fabricat. După mine, decât nimic, e bun, dar dat fiind că piesele sunt din metal, m-aș feri să le folosesc.
Cum de pastrat uleiul ca sa fie viu?
Regula generală este să excludem contactul cu lumina, apa, microbi, si alte substanțe care ar putea intra în reacție cu acizii nesaturați grași omega 3, sau omega 6. De exemplu metale ce conțin fier. Cel mai recomandat recipient pentru păstrarea uleiului viu este sticla întunecată. De asemenea ferim uleiul de căldură, păstrându-l la un loc răcoros și întunecat.
Buna!
Se poate de avut incredere astazi in uleiurile care le gasim in market-uri sub eticheta „presat la rece” ?
La această întrebare poate da răspuns doar producătorul, sau vre-o expertiză de laborator.
Am o intrebare: la obtinerea uleiului presat la rece din floarea soarelui,ce soi de seminte din respectiva planta,folosim,pt a avea maxim randament,si care seminte sunt mai necesare ,din punct de vedere al vechimii,adica anul recoltarii,si bineinteles umiditatea maxima . Multumesc !