Ulei de armurariu
Atât uleiul din semințe de armurariu, cât și restul părților a acestei plante, sunt foarte cunoscute pentru efectele lecuitoare pe care le are.
Cum mai este el numit și Ciulinul Laptelui (Silybum marianum), ciulinul Mariei, este primul care ne vine în minte în legătură cu tratamentul ficatului.
Compoziția biochimică complexă a ciulinului de lapte determină efectul terapeutic al plantei. Pentru prima dată, pentru studiul componentelor care fac parte din semințele de ciulin de lapte, sau apucat oamenii de știință de la Institutul de farmaceutică din München. Au reușit să confirme științific că semințele de ciulin de lapte sunt un depozit real de vitamine, minerale și acizi utili. Ele, în compoziția semințelor există în număr mai mare de 200.
În același timp, cea mai importantă descoperire care a fost făcută: în semințele de ciulin de lapte există o substanță precum silimarina. Este foarte utilă pentru restabilirea și funcționarea normală a hepatocitelor (celulele hepatice umane).
Silymarin combină imediat un întreg grup de substanțe utile numite flavonolignani, printre care:
- Silicristină;
- Silybin;
- Silidianul;
- Silibinină.
Silimarinele au următoarele efecte utile pentru corpul uman:
Silibina promovează producerea de enzime care au un efect distructiv asupra radicalilor liberi (efect antioxidant).
Silymarinele acționează ca un antidot pentru otrăvirea organismului cu alcool, otrăvuri, antibiotice, cu ciupercă palidă (efect protector).
Silymarinele contribuie la reducerea proceselor inflamatorii din organism, îl ajută să elimine toxinele mai repede (efect antiinflamator).
Datorită stimulării proceselor de regenerare a celulelor hepatice, există o scădere a acuității reacțiilor alergice (efect antialergic).
Silymarinele contribuie la întărirea, restaurarea și regenerarea celulelor hepatice deteriorate și a canalelor biliare (efect de restaurare).
Silymarin nu este singura substanță utilă care intră în semințe și în alte părți ale armurariului.
În plus, planta conține componente cum ar fi:
- Vitaminele B, acidul ascorbic, vitaminele E, D, K.
- Macro și microelemente.
- Acizi grași.
Recent, în 2013, a fost publicat pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA (Institutul Național de Sănătate), un raport al experiențelor in-vitro, a efectelor acestei plante contra hepatitei C. Studiile au arătat că extractul de ciulin de lapte cunoscut sub numele de silymarin și componenta sa principală de silybinină inhibă infecția cu VHC. [link](Trimitere la sursă) [/link]
Terapia profilactică cu silimarină contribuie la o scădere semnificativă a riscului de apariție a DILI (Leziuni hepatice induse de medicamente) anti-tuberculoză la patru săptămâni după începerea tratamentului. În plus, silimarina a îmbunătățit semnificativ funcția hepatică la pacienții care primesc medicamente anti-tuberculoză.
[link] (Sursa raportului) [/link]
Păstrarea uleiului de armurariu
Se recomandă de păstrat la un loc ferit de lumină și căldură. E de preferat la temperatura +10C°. De asemenea în recepient închis ermetic. Termenul de păstrare poate varia în funcție de condițiile de păstrare, dar se estimează la 30 de zile.
Consumul uleiului de armurariu
Doza: Consumul excesiv (ca și toate substanțele puternice) poate provoca efecte adverse, inclusiv mâncărime, greață, dureri de stomac, cefalee și erupții cutanate, de aceea unii consumatori recomandă de început de la doze mici, ca organismul să se deprindă. Apoi câte puțin de mărit doza la 1 linguriță de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
E important să simțiți reacțiile organismului.
La oamenii sănătoși nu sunt contraindicații, dar cine astăzi e sănătos? Sau care se gândește la sănătate, cât aceasta nu îl prea deranjează?
Alții se exprimă, că uleiul este greu pentru stomac, și chiar în cantitate nu prea mare, deja crează un simț de saț, ceea ce e un avantaj pentru curele de slăbire.
Cereți sfatul medicului, dacă v-au diagnosticat:
- ciroza hepatică,
- colecistită acută,
- insuficiență hepatică,
- colangită,
- astm cronic,
- epilepsie,
- boala de reflux,
- pancreatită cronică,
- apendicită.
Atenție!
Ciulinul Laptelui (Silybum marianum), ciulinul Mariei sau armurariu, este contraindicat în bolile mintale: epilepsie, stări depresive etc.; nu se recomandă utilizarea ciulinului de lapte și în cazul bolilor de inimă, deoarece conținutul ridicat de potasiu și fosfor poate duce la dereglări ale sistemului cardiovascular. Din același motiv, nu utilizați ciulin de lapte pentru dificultăți de respirație, boli respiratorii.
Astea sunt informațiile pe care le cunosc eu deocamdată. Pe parcurs, voi mai redacta acest articol. Aș fi bucuros, dacă ați comenta și voi mai jos.