0037360607420
ru
Ulei de susan

Ulei de susan

Uleiul de susan este apreciat pentru că i se atribuie aceleași calități, pe care le au semințele de susan. Dar ca să facem o delimitare clară între aceste două produse, și ca rezultat o alegere potrivită, să vedem care sunt mai întâi proptietățile semințelor, iar mai apoi a uleiului.

Semințe de susan

Susanul este un produs foarte solicitat pe piața noastră. Aceasta se datorează în mare parte conținutului sporit de calciu în forma organică, care se conține în aceste semințe. Din acest motiv, susanul este considerat unul dintre principalele produse care alimentează calciul organismului în sistemul de alimentație vegană. Cu toate acestea, în semințele purificate, care ne este propus în principal la vânzarea cu amănuntul, conținutul de calciu este de peste 10 ori mai mic – doar 60 mg la 100 g. De aceea este mai preferat susanul nerafinat (negru).

Oxalații și acidul fitic, al căror conținut în semințele de susan este unul dintre cele mai ridicate, împiedică absorbția completă a calciului, a fierului și a altor microelemente. Coborârea ușoară a conținutului de aceste substanțe antinutritive permite o prăjire ușoară a semințelor în tigaie. Oricum, consumul lor în cantități mari nu este binevenit, pentru că ”face pietre ” la rinichi. Norma zilnică de preferat este de 2-3 lingurți.

Pe lângă calciu, semințele de susan mai sunt bogate și în fitosterine, care prin prezența sa împiedică acțiunile colesterolului ”rău”.

Și cel mai important, cred eu, este nivelul ridicat de fitoestrogeni, sau se mai numesc lignani, care se atașează de receptorii estrogenilor, fără însă se declanșeze reacțiile specifice rolului lor. Acest fapt le ajută pe femei să controleze obezitatea. Iar unele cercetări mai atribuie acestor fitoestrogeni și rolul anticancer.

Uleiul de susan

Uleiul de susan presat la rece și nerafinat are o aromă puternică de susan și un gust plăcut. Deși semințele de susan conțin multe minerale utile, cum ar fi magneziu, fosfor, calciu, aceste minerale nu trec în ulei. Analiza repetată a arătat că uleiul de susan, spre deosebire de semințe și pastă din acestea, nu conține metale.

De aceea de alte uliuri vegetale alimentare îl deosebește mai mult aroma sa, care întroduce în mesele noastre o diversitate.

Oricum, ca aliment el este un lider în conținut de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui.

Recomandat

  • boli pulmonare
  • dificultăți de respirație
  • astm bronșic
  • tusă uscată
  • diabet zaharat
  • hiperfuncționare tiroidiană
  • anemie ( crește numărul de trombocite și îmbunătățește coagularea sângelui)
    De asemenea se utilizează pentru:
  • hidratarea intestinelor
  • curățarea intestinelor de fecale
  • ca un laxativ
  • pentru sângerări interne
  • controlarea aciditatății sângelui
  • în cazuri de obezitate ajută la pierderea în greutate și întărește corpul

Contraindicații

Ca și în numeroase cazuri a alimentelor de semințe și nuci, uleiul de susan poate produce o reacție alergică, deși incidența acestui efect este rară (la aproximativ 0,1% din populație). Rapoartele alergiei la susan în secolul 21 sunt în creștere mai mult în țările dezvoltate.

Uleiul de susan având ca proprietate creșterea coagulației, în acest sens, este contraindicat persoanelor cu coagulărea sângelui sporită, cu o tendință de tromboză și vene varicoase.

Alte Articole